Welke twee soorten coatings worden het meest gebruikt voor betonnen vloeren?

Welke twee soorten coatings worden het meest gebruikt voor betonnen vloeren?

Waarom kiezen voor een vloercoating op beton?

Betonnen vloeren zijn duurzaam, maar ze kunnen gevoelig zijn voor slijtage, scheuren en vuil. Door een coating aan te brengen, bescherm je de vloer tegen mechanische schade, chemicaliën, vocht en zware belasting. Vloercoatings zorgen ook voor een strakke en gemakkelijk te onderhouden afwerking. In industriële en commerciële omgevingen is het coaten van beton een veelgebruikte methode om de levensduur van de vloer aanzienlijk te verlengen.

Er zijn verschillende soorten vloercoatings, maar de twee meest gebruikte voor betonnen vloeren zijn epoxycoating en polyurethaan (PU) coating. Hieronder bespreken we deze in detail.

 

1. Epoxycoating

Epoxy is een van de populairste en meest gebruikte coatings voor betonnen vloeren, zowel in industriële omgevingen als in residentiële garages en werkplaatsen.

 

Voordelen:

  • Duurzaamheid: Epoxy is extreem duurzaam en bestand tegen zware belasting, zoals voertuigen en machines. Dit maakt het ideaal voor industriële toepassingen, magazijnen en garages.
  • Chemische bestendigheid: Epoxy is bestand tegen chemicaliën, oliën en oplosmiddelen, waardoor het perfect is voor werkplaatsen en fabrieken waar met chemicaliën wordt gewerkt.
  • Makkelijk schoon te maken: Door de gladde afwerking kunnen vuil en stof zich niet ophopen, wat het onderhoud veel eenvoudiger maakt.
  • Esthetisch aanpasbaar: Epoxycoatings zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, zoals hoogglans of mat. Je kunt zelfs decoratieve chips toevoegen voor een mooi effect​

 

Nadelen:

  • UV-gevoeligheid: Epoxy kan na verloop van tijd verkleuren als het wordt blootgesteld aan direct zonlicht.
  • Minder flexibel: Epoxy is hard en kan daardoor scheuren wanneer de ondergrond beweegt of bij grote temperatuurverschillen.

Toepassing: Epoxycoatings worden vaak gebruikt in garages, fabrieken, magazijnen en showrooms. Bekijk de Epoxy Vloercoatings van EuroProfs voor meer informatie over ons assortiment.

 

2. PU (Polyurethaan) coating

Polyurethaan, vaak afgekort als PU, is een flexibele en veerkrachtige vloercoating die vooral bekend staat om zijn hoge slijtvastheid en UV-bestendigheid.

 

Voordelen:

  • Flexibiliteit: PU is flexibeler dan epoxy, waardoor het beter bestand is tegen bewegingen en temperatuurschommelingen in de vloer. Dit maakt het geschikt voor ruimtes waar de vloer voortdurend wordt belast door uitzetting en krimping.
  • Slijtvastheid: PU is enorm slijtvast, wat het een goede keuze maakt voor gebieden met veel voetverkeer, zoals sportzalen, showrooms en kantoren.
  • Snelle droogtijd: PU-coatings drogen sneller dan epoxy, wat handig is voor ruimtes die snel weer in gebruik moeten worden genomen ​EuroProfs Webshop

 

Nadelen:

  • Minder chemisch resistent: PU is minder bestand tegen zware chemicaliën dan epoxy.
  • Minder geschikt voor zeer zware belasting: Hoewel PU flexibel is, kan het bij zeer zware belasting minder goed presteren dan epoxy.

Toepassing: PU wordt vaak gebruikt in showrooms, sporthallen, kantoren en andere ruimtes waar veel beweging is. Bekijk de PU Vloercoatings van EuroProfs voor ons aanbod.

 

Welke coating moet je kiezen voor jouw betonnen vloer?

De keuze tussen epoxy en PU hangt sterk af van de omgeving en het gebruik van de vloer:

  • Epoxy is ideaal voor industriële omgevingen, garages en werkplaatsen waar zware belasting en chemische resistentie belangrijk zijn.
  • PU is de betere keuze voor ruimtes met veel natuurlijk licht, temperatuurwisselingen of voor toepassingen waarbij flexibiliteit en UV-bestendigheid belangrijk zijn.

 

Kosten en hoeveelheden

De prijs van epoxy en PU coatings is vergelijkbaar, maar epoxy is vaak iets goedkoper en PU heeft een snellere droogtijd. Bij EuroProfs kun je beide coatings in verschillende hoeveelheden en kleuren vinden. Je hebt doorgaans ongeveer 1 liter nodig per 8-10 m², Bij oplosmiddelvrij ligt het verbruik tussen de  0,300gr tot 1,6kg afhankelijk van de ondergrond en gewenste dikte​ EuroProfs Webshop.

 

Klustip

Bij het aanbrengen van een vloercoating is de voorbereiding van de ondergrond essentieel. Zorg ervoor dat het beton schoon, droog en vrij van vet is. Voor een optimale hechting van de coating kun je het beste eerst een primer aanbrengen. Bekijk de Primers van EuroProfs om het beste resultaat te garanderen.

 

Conclusie

Epoxy en PU zijn de twee meest gebruikte coatings voor betonnen vloeren vanwege hun duurzaamheid, bescherming en esthetische voordelen. Afhankelijk van je specifieke behoeften kun je de juiste keuze maken tussen deze twee populaire coatings. Voor meer informatie over onze producten, bezoek de EuroProfs Vloercoatings pagina.