Vloercoatings: welke vloercoatings bestaan er en welke past bij jou?

Vloercoatings: welke vloercoatings bestaan er en welke past bij jou?

Wat is een vloercoating?

Een vloercoating is een beschermende laag die over een bestaande vloer wordt aangebracht. Deze laag maakt de vloer duurzamer, slijtvaster en geeft het een strak uiterlijk. Vloercoatings worden gebruikt in industriële omgevingen, commerciële ruimtes en woonhuizen om vloeren te beschermen tegen slijtage, chemicaliën en vocht.

 

Waarom en wanneer gebruik je een vloercoating?

Vloercoatings zijn essentieel in situaties waarin vloeren worden blootgesteld aan zware belasting, vocht, chemicaliën of intensief gebruik. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen en momenten om een vloercoating te overwegen:

 

1. Bescherming van industriële vloeren

Magazijnen, werkplaatsen en fabrieken hebben vloeren die dagelijks te maken hebben met zware machines, chemische lekkages en constant voetverkeer. Een epoxy vloercoating verlengt de levensduur van de vloer en biedt weerstand tegen chemische aantasting en slijtage. Bekijk onze epoxy vloercoatings voor meer informatie.

 

2. Voorkomen van slijtage in garages en werkplaatsen


In garages zorgen auto’s, olie en chemicaliën voor slijtage aan de vloer. Een epoxycoating biedt bescherming tegen vlekken en is makkelijk schoon te maken, ideaal voor werkplaatsen en garages. Bekijk hier de epoxy vloercoatings.

 

3. Hygiëne in commerciële keukens en horeca


In commerciële keukens is hygiëne cruciaal. Vloercoatings creëren een naadloos oppervlak waar vuil en vocht geen kans krijgen om door te dringen. Antislipopties bieden ook extra veiligheid in natte omstandigheden. Bekijk onze PU Vloercoatings.

 

4. Esthetiek en onderhoudsgemak in woonhuizen

 Vloercoatings winnen aan populariteit in woonhuizen vanwege hun strakke, moderne uitstraling en onderhoudsgemak. Voor keukens, badkamers of woonkamers zijn watergedragencoatings een mooie optie. Bekijk de watergedragen coatings.

 

Voorbereiding van de vloer

Een goede voorbereiding is essentieel voor een duurzame vloercoating. Eerst moet de vloer ontvet worden met onze Europrofs cleaner en daarna opschuren. Een primer is daarbij essentieel om de coating goed te laten hechten. Bekijk hier de primers van EuroProfs om de juiste basis te leggen voor je vloercoating.

 

Soorten Vloercoatings

1. Epoxy Vloercoating

Epoxy vloercoatings zijn populair vanwege hun hoge slijtvastheid en chemische bestendigheid. Deze coating is ideaal voor garages, fabrieken en magazijnen.

Voordelen:

* Zeer sterk en chemisch resistent

* Gladde afwerking en makkelijk schoon te maken

Nadelen:

* Niet UV-bestendig (kan vergelen)

* Minder flexibel, wat scheuren kan veroorzaken bij temperatuurschommelingen

 

Onderhoud: Regelmatig reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel helpt de coating in goede staat te houden.

 

2. PU (Polyurethaan) Vloercoating

PU is flexibel en bestand tegen temperatuurwisselingen, wat het ideaal maakt voor sporthallen en kantoren.

Voordelen:

* Flexibel

* Bestand tegen temperatuurschommelingen en krassen

Nadelen:

* Minder geschikt voor intensief industrieel gebruik

 

Milieu- en gezondheidsfactoren

Bij gebruik in woonruimtes kun je kiezen voor een watergedragen epoxy met lage VOC, wat veiliger is voor binnengebruik. Deze coatings zijn geurarm en milieuvriendelijk​

 

Decoratieve en antislip opties

Veel coatings bieden de mogelijkheid om decoratieve chips toe te voegen voor een aantrekkelijke afwerking. Voor commerciële ruimtes of natte omgevingen kunnen antislipadditieven worden toegevoegd om de veiligheid te verhogen​.

 

Kosten en hoeveelheden

De prijs van vloercoatings (watergedragen) varieert tussen de €30,- en €60,- per kg. Je hebt doorgaans ongeveer 1 liter per 8-10 m² nodig, afhankelijk van de ondergrond en laagdikte​(EuroProfs Webshop). Bij oplosmiddelvrij liggen de kosten hoger tussen de 0,300gr tot 1,6kg. 

 

Klustip

Voor een succesvolle toepassing moet de vloer schoon, droog en vrij van stof zijn. Gebruik een primer voor een betere hechting en werk in dunne lagen. Laat de coating voldoende drogen voordat de vloer weer wordt gebruikt.

 

Conclusie

Vloercoatings zijn een veelzijdige en duurzame oplossing voor zowel commerciële als residentiële toepassingen. Voor meer informatie over welke coating het beste past bij jouw situatie, bekijk de vloercoatings collectie van EuroProfs of neem contact op via 0342 440 919.